Ez az egyedülálló, könnyen beszerezhető élelmiszer igazi csodát művel az agyunkkal!
Egy friss brit kutatás szerint érdemes a reggelinkbe beépíteni a diót is.
A Readingi Egyetem nemrégiben egy figyelemre méltó kutatást indított, amelyben harminckét fiatal felnőtt vett részt. A résztvevők kétféle reggelit próbáltak ki: az egyik alkalommal diót fogyasztottak, míg a másik alkalommal dió nélkül étkeztek. Ezt követően pedig hat órán át különböző kognitív teszteket végeztek el, hogy felmérjék a reggeli hatását a szellemi teljesítményükre.
A kísérlet eredményei meglepően világosan körvonalazódtak. Azok, akik reggelijük során diót is fogyasztottak, lényegesen gyorsabban reagáltak a feladatokra, és a nap végére jobb memóriaképességet mutattak, mint azok, akik elhagyták ezt a tápláló nasi-t.
A dió rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, amelyek különösen vonzóvá teszik ezt a tápláló csemegét. Gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, polifenoloknak, antioxidánsoknak, E-vitaminnak és B-vitaminoknak, sőt, még egy kis mennyiségű természetes melatonint is tartalmaz. Ezek az összetevők együttesen hozzájárulnak a gyulladások csökkentéséhez és az agyban lévő oxidatív stressz mérsékléséhez. Szakértők rámutatnak arra, hogy a dió fogyasztása javíthatja az agyi vérkeringést, segíti az idegsejtek közötti információátvitelt, és fokozhatja az agy adaptációs képességét is. Érdemes tehát beépíteni ezt a tápláló ételt a mindennapi étrendünkbe.
Egyszerűen fogalmazva a dió segít abban, hogy az agy "éberebb" maradjon.
A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy különösen a reggeli órákban érdemes diót fogyasztani. Ébredés után az agy még "üres tankkal" indul, és ha ilyenkor olyan ételt kap, ami a hirtelen vércukor-emelkedés helyett tartós energiát ad, akkor délelőtt stabilabban teljesít.
A vizsgálatban napi 50 gramm dió (nagyjából hét-tizenegy egész szem) elegendő volt a kedvező hatáshoz.
A diót fogyaszthatjuk önmagában, de rászórhatjuk a zabkására, belekeverhetjük a joghurtba vagy a turmixba, de tökéletesen kiegészíthet tésztatételeket, salátákat és sült zöldségeket is.





