Sokan fogyasztanak olyan élelmiszereket, amelyekről talán nincsenek is tisztában, mennyire ártalmasak lehetnek az egészségükre - Agrárszektor.

A NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók most 35% kedvezménnyel élhetnek a regisztrációs lehetőséggel! Ne hagyd ki ezt a remek alkalmat!
Az American Journal of Preventive Medicine folyóiratban publikált kutatás eredményei szerint minden 10 százalékos növekedés az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) - például kenyér, sütemények és készételek - fogyasztásában 3 százalékkal emeli a 75 éves kor előtti elhalálozás kockázatát. A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy egyes országokban a korai halálozások akár hetedét is ezek a termékek okozhatják.
A nyolc országra kiterjedő elemzés kimutatta, hogy az Egyesült Államokban évente 124 107, míg Angliában 17 781 korai haláleset hozható összefüggésbe az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásával. Eduardo Augusto Fernandes Nilson, a brazil Oswaldo Cruz Alapítvány tudósa, a tanulmány vezető kutatója szerint nemcsak a magas zsír-, só- és cukortartalom káros, hanem az édesítőszerek és ízesítők is negatívan befolyásolják az egészséget. A szakemberek egyértelmű összefüggést találtak az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a bármilyen okból bekövetkező halálozás között. Az adatok szerint Kolumbiában, Brazíliában és Chilében a korai halálozások 4-6 százaléka tulajdonítható az UPF-fogyasztásnak, míg ez az arány Kanadában 10,9 százalék, az USA-ban 13,7 százalék, Angliában pedig 13,8 százalék - ez utóbbi a legmagasabb a vizsgált országok között.
A mortalitási ráták azokban az országokban a legmagasabbak, ahol a lakosság energiabevitelének legnagyobb hányada ultrafeldolgozott élelmiszerekből származik. Angliában ez az arány 53,4 százalék, míg az Egyesült Államokban még ennél is magasabb: 54,5 százalék.
A tanulmány szerzői sürgetik, hogy világszerte hatékony intézkedéseket vezessenek be, ideértve az élelmiszer-marketing szigorúbb szabályozását, az oktatási intézmények és munkahelyek élelmiszer-értékesítésének ellenőrzését, valamint az ultrafeldolgozott termékek megadóztatását a fogyasztás csökkentése érdekében. Az eredmények tovább erősítik a korábbi kutatások megállapításait, amelyek összefüggést mutattak ki az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és bizonyos betegségek, például rák és szívbetegségek megnövekedett kockázata, valamint a 75 éves kor alatti elhalálozás fokozott valószínűsége között. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a megfigyelések csupán korrelációt tükröznek, nem pedig ok-okozati viszonyt.
A szakértők felhívják a figyelmet egy tavaly a British Medical Journalban megjelent amerikai tanulmányra, amely rámutatott, hogy azok körében, akik a legnagyobb mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztják, a halálozás kockázata összességében 4%-kal magasabb, illetve 9%-kal nagyobb eséllyel halnak meg más okból, mint rák vagy szívbetegség. A kutatás során a legkárosabb ultrafeldolgozott élelmiszerek közé sorolták a feldolgozott húsokat, a cukrot, valamint a reggeli gabonapelyheket.