Melyik napszakban a legideálisabb fogyasztani a gyümölcsöt?

Számos dietetikus véleménye szerint a legideálisabb, ha délelőtt csupán gyümölcsöt fogyasztunk, anélkül, hogy más ételeket ennénk. Ezzel szemben akadnak olyan szakértők is, akik azt ajánlják, hogy ebéd után érdemes gyümölcsöt választani, sőt, akár tízóraira vagy vacsora helyett is az a legjobb opciónk.
De vajon melyiküknek van igaza? Miért fontos az, hogy mikor eszünk gyümölcsöt?
Az alábbiakban összegyűjtöttük az 5 leggyakoribb tévhitet arról, mikor is kellene gyümölcsöt ennünk ahhoz, hogy igazán egészségesek legyünk, illetve azokat a tényeket, amelyek éppen ezek ellen szólnak. Így egy kicsit tisztább képet kapunk arról, hogy mennyire igazak a gyümölcsfogyasztással járó hiedelmek és diéták.
Ez a legelterjedtebb félreértés, amely azt hirdeti, hogy gyümölcsöt mindig üres gyomorra kellene fogyasztani. Sokan úgy vélik, hogy a gyümölcs csak önállóan, más ételek nélkül érvényesül igazán, mert ha étkezések után vagy előtt esszük, akkor a belekben erjedésnek indulhat.
Érdekes tény, hogy egy friss kutatás kimutatta: azok, akik reggel gyümölcsöt fogyasztanak, jelentősen lassabban ürítik ki a gyomrukat, mint azok, akik elhagyják ezt az ételt. A gyümölcsökben található pektin miatt a gyomor kiürülésének ideje átlagosan 82 percre nő, míg a hagyományos reggelit választók esetében ez csupán 70 percet vesz igénybe. Tehát, ha gyümölcsöt eszünk reggel, az nemcsak az emésztést lassítja le, hanem a gazdag rosttartalmának köszönhetően hosszabb ideig garantálja a jóllakottság érzését is, így elkerülhetjük a korai éhségérzetet.
Ennek a teóriának az az alaptézise, hogyha egy étkezés során többféle élelmiszert eszünk, akkor a szervezetünk azokból kezdi el felvenni a számára szükséges tápanyagokat. Így, mire az étkezés végén a gyümölcsöt bevisszük, az már többnyire csak plusz ballasztanyag, hiszen akkorra a testünk már nem igényel több hasznos tápanyagot, mert már megszerezte azt.
Az ember emésztőrendszere lenyűgözően hatékonyan végzi a dolgát, függetlenül attól, hogy a gyümölcsöt főétkezés előtt, közben vagy után élvezzük. A vékonybél hossza meghaladja a 6 métert, és lenyűgöző szélessége révén, amelyet sokan egy női harisnyához hasonlítanak – hiszen képes elképesztően kitágulni oldalirányban – ideális környezetet biztosít a tápanyagok könnyed felszívódásához.
Ez a megállapítás azon a feltételezésen nyugszik, hogy a cukorbetegek gyakran szembesülnek emésztési nehézségekkel (bár ez nem teljesen minden esetben állja meg a helyét), és hogy a gyümölcsök fogyasztása kedvezően befolyásolhatja az emésztésüket.
Érdekesség: A gyümölcsök, magas rosttartalmuk révén, gyakran emlegetett szövetségesei az emésztésnek. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy jelenleg nincsenek meggyőző bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy kifejezetten javítanák az emésztési folyamatokat, ha azokat önállóan, étkezés előtt fogyasztják, különösen azok számára, akik már emésztési nehézségekkel küzdenek.
A szakértők ajánlása szerint a gyümölcsök legjobban akkor érvényesülnek, ha más tápanyagokkal, mint például fehérjék, rostok vagy egészséges zsírok, együtt fogyasztjuk őket. Ez a kombináció segíti a tápanyagok hatékonyabb felszívódását. Mivel a gyümölcsök általában magas cukortartalommal bírnak, önállóan fogyasztva gyorsan megemelhetik a vércukorszintet.
Egyes kutatók szerint a kora reggel elfogyasztott gyümölcsök (kiváltképp az alma) "felébreszti" az emésztőrendszert. Az almáról egyenesen úgy tartják, felér egy kávéval.
Tény: A helyzet nem egészen így alakul, mivel az emésztőrendszer folyamatosan, 24 órában üzemel. Nem válogat, hogy mikor van ideális időpont az emésztésre, hanem dolgozik, amikor éppen szükség van rá. A korai reggel fogyasztott gyümölcsök magas cukortartalma valóban élénkítő hatással bírhat, de ez nem hasonlítható össze a koffein stimuláló erejével, és nincs különösebb élettani előnye sem.
Sok diéta javasolja, hogy délután kerüljük a gyümölcsfogyasztást, mivel ilyenkor már nem mozgunk annyit, és így nem tudjuk megfelelően elégetni a bennük lévő cukrokat. Ennek következtében előfordulhat, hogy a gyümölcsök a bélrendszerben erjedésnek indulnak, ami puffadáshoz, savassághoz és kellemetlen közérzethez vezethet.
Érdekesség: Jelenleg nincs tudományos alapja annak az elképzelésnek, hogy a délutáni gyümölcsfogyasztás hátrányosan befolyásolná közérzetünket, emésztésünket, vércukorszintünket vagy testsúlyunkat. A kalóriák elégetése nem a gyümölcsök fogyasztásától függ, hanem számos más tényezőtől, így érdemes ezt figyelembe venni a táplálkozási szokásaink kialakításakor.
A fentiek alapján leszűrhető, hogy gyümölcsöt bármikor fogyaszthatunk, hiszen rendkívül egészséges és tápláló. Cukorbetegség vagy emésztési panaszok esetén figyelni kell a bevitt mennyiségre és hogy milyen más ételekkel együtt kerül a tányérra. Illetve diéták esetén ügyelni kell a gyümölcsök magas cukortartalmára, de ezt leszámítva a gyümölcsök bármely napszakban fogyaszthatók.