Még mindig zöldellnek a paradicsomok a kertedben? Íme néhány tipp, hogy elérd, hogy gyönyörű pirosra érjenek!


Sörösdobozt hajítottak Magyar Péterre Gyulán – A Tisza-elnök váratlan reakcióját rögzítette a videó!

A paradicsom számára ideális környezet kialakítása kulcsfontosságú a sikeres növekedéshez. Napfényes, enyhén meleg és szélvédett helyszínre van szüksége, ahol a hőmérséklet 18-25 Celsius-fok között mozog. A hideg időszakok, valamint a túlzott hőség negatívan befolyásolják fejlődésüket. Fontos, hogy a növények jó vízelvezetésű, meleg és tápanyagban gazdag talajban bontogathassák szárnyaikat.

A megfelelő trágyázás is fontos: 10-14 naponta ajánlott, speciális paradicsomtrágyát vagy házilag készített trágyákat, például csalántrágyát is használhatunk. Ha mindezek ellenére sem ért be a paradicsom, a probléma máshol keresendő.

A paradicsom lassú érésének okát nem mindig termesztésnél kell keresni. A gyümölcsök a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt hosszabb ideig maradhatnak zöldek. Ha túl hideg (18 Celsius-fok alatt) vagy túl meleg (30 Celsius-fok körül) van, a gyümölcsök nem termelnek több likopint, a piros színért felelős pigmentet. Ha azonban az időjárás optimális, a paradicsom valószínűleg az alábbi okok valamelyike miatt nem érik be:

A paradicsom leggyakoribb betegsége a mi éghajlati körülményeink között a kalciumhiány okozta fiziológiás virágvégrothadás. Ez fekete foltokban nyilvánul meg a termésen, és általában két-három hét megfelelő trágyázás elegendő ahhoz, hogy rendbe jöjjön. A levéltetvek is okozhatnak gondot, ellenük megfelelő permetezéssel védekezhetünk. Ne feledkezzünk meg a megfelelő metszésről és oltásról sem, mert kifizetődik.

Ha amiatt aggódunk, hogy a paradicsom a szezon végéig sem érik be, akkor egészen más beavatkozásra van szükség. Ebben a helyzetben megpróbálhatjuk leszüretelni a zöld paradicsomokat, és egy tálba tenni őket banánnal, almával vagy érett piros paradicsommal. Ezeknek a gyümölcsöknek a jelenléte felgyorsíthatja az érési folyamatot.

Related posts