A báránypörkölt egy igazi kulináris élmény, amely a hagyományos magyar konyha egyik különlegessége. A bárányhús lágy, ízletes darabjai lassú tűzön, gazdag fűszerezéssel készülnek, ami tökéletesen kiemeli a hús természetes zamatait. A pörkölt alapjául szol


A báránypörkölt elkészítése egy izgalmas kulináris kaland kezdete. Első lépésként egy bográcsban vagy lábasban, közepesen magas hőfokon kezdjük el kisütni az 1 cm-es kockákra vágott szalonna zsírját, ami körülbelül 5-6 perc alatt szépen megolvad. Ahogy a szalonna aranybarnára sül, hozzáadjuk a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát, majd további 8-10 percig pirítjuk őket, amíg illatos és üveges állagúvá válnak. Ezután jöhet a színes paprikák és friss paradicsomok sora, amelyeket 0,5 cm-es kockákra vágunk, és ezeket is a bográcsba öntjük. Az újabb 5 perc pirítás alatt a zöldségek ízei szépen összefonódnak. Ezt követően felöntjük az elegyet körülbelül 500 ml vízzel, és hagyjuk, hogy a folyadék elpárologjon, miközben zsírjára pirítjuk az ételt. Ezt a lépést még kétszer megismételjük, hogy a pörkölt krémes, sűrű szafttal gazdagodjon, ami igazán ízletes élményt nyújt. Az elkészült báránypörkölt nemcsak ízletes, hanem a közös főzés örömét is magában hordozza!

A következő lépésben hozzáadjuk a babérlevelet, a borókabogyót, a fűszerpaprikát és a rozmaringot, majd a bárányhúst 2 cm-es kockákra vágva beledobjuk a serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk az egészet, és további 10 percig pirítjuk, amíg a hús kiengedi a levét. Itt már érzékelhetjük, mennyi ízletes nedvesség gyűlt össze. Ekkor annyi vízzel pótoljuk, hogy éppen ellepje a húst, majd addig főzzük, amíg a bárány kellemesen omlós nem lesz. Ne felejtsük el néha megkeverni, és időnként figyelni, hogy ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Az én tapasztalatom szerint összesen körülbelül 3 liter vízre volt szükség a pörkölt tökéletes állagához.

Köretként egy klasszikus, de mégis ízletes választást tettünk: sós, főtt burgonyát tálalunk. A burgonyát először megpucoljuk, majd 2 cm-es kockákra vágjuk, és bőséges, enyhén sós vízben puhára főzzük, hogy a textúrája kellemesen lágy legyen. Ezt a finomságot a pörkölthöz kínáljuk, amelyhez egy-egy szelet friss kenyeret és, ha valaki szereti a csípőset, egy kis darab erős paprikát is ajánlunk az étkezéshez. Így minden falat egy igazi ízélménnyé válik!

Related posts